Strikkeskole

 

Velkommen til min online strikkeskole. Her vil jeg gennemgå den mest basale viden omkring strik og vise de teknikker du har brug for for at komme igang med både strik i al almindelighed og mine opskrifter. Guiden henvender sig til dig der gerne vil lære at strikke, eller dig der måske har strikket for længe siden men ikke holdt det ved lige. Måske selv den garvede strikker indimellem kan have brug for lige at se en af teknikkerne på video. 

 

SKOLEN INDEHOLDER:

MATERIALER
[Hvad skal du bruge når du gerne vil strikke?]

AT KUNNE LÆSE & FORSTÅ EN OPSKRIFT
[Lær strikkebegreberne at kende]

GODT AT VIDE
[Gode råd inden du starter op]

VIDEO-TEKNIKKER
[Basis-teknikker og teknikker fra mine opsrkifter]

BEGYNDERVENLIG OPSKRIFT
[Nem opskrift på en retstrikket baby- dukkekyse]

ORDLISTE
[Lær strikkebegreberne på norsk og engelsk]

OPKLIPNINGSGUIDE
[Vil du undg vrangmasker kan du strikke rundt og klippe op, lær her hvordan]

 

 

MATERIALER

Inden du kaster dig ud I at investere i al nedenstende udstyr så vent og se hvad din opskrift kræver. Det er ikke til en start nødvendigt at investere i alle pindtykkelser, se i opskriften hvad der skal bruges. Så kan du altid løbende supplere op. 

 

1. Rundpind. Alm fast rundpind. kommer ofte i længderne 40-60-80-100 og 120 cm (længden er inkl pindene).

2. Udskiftelig rundpind. Her kan pindene og wirene købes hver for sig. på den måde behøver man ikke have alle tykkelser pinde med alle længder wirer liggende som ved de faste rundpinde, men du kan skifte wirene og pindene efter behov. Jeg strikker altid selv med disse rundpinde. Både når jeg strikker rundt og når jeg strikker frem og tilbage

3. Strømpepinde. Kan bruges når du strikke småt rundt fx strømper, deraf navnet. Også gode til ærmer og til brug som mønsterpinde. 

4. Korte rundpinde. Kan bruges i stedet for strømpepinde. Kommer i længderne, 20-30-40 cm.

5. Stoppere. Kan sættes for enden af wirene på udskiftelige rundpinde således du kan have dem med i tasken uden garnet falder af. 

6. Klassiske strikkepinde kaldes jumper pinde. Bruger jeg aldrig, men flotte er de.

7. Pindemåler. Bruges til at finde ud af hvilken tykkelse pind du har med at gøre hvis der ikke står tykkelse på pinden.

8. Strikkemølle. Perfekt redskab til bindebånd som jeg altid selv bruger. Man kan dog også bruge en strikkelise eller strikke dem på to strømpepinde.

9. Ventepinde. store sikkerhedsnåle der er gode at bruge når man lader nogle masker hvile. Det gør man fx med ærmemasker når man strikker oppefra og ned.

10. Omgangstæller. God til at holde styr på hvilken omgang du er nået til. Godt værktøj hvis du strikker efter diagram

11. Saks og nål til endehætning. 

12. Maskemarkører. Helt uundværligt når du strikker fx raglan eller efter diagram. Hjælper dig med at markerer masker eller omgangstart.

13. Målebånd. Til at måle med hvor langt du har strikket. 

 

 

AT KUNNE LÆSE & FORSTÅ EN OPSKRIFT

FORSTÅ ARBEJDSGANGEN.
Det er ikke altid lige let at forstå en strikkeopskrift, heller ikke for en garvet strikker. Ofte i magasiner og blade er opskrifter komprimeret mest muligt og består af rigtig mange forkortelser. Jeg forsøger altid at undgå for mange forkortelser og lave beskrivelser i mine opskrifter. Læs opskriften grundigt så du forstår arbejdsgangen i opskriften. Strikker du fx oppefra og ned eller nedefra og op?

 

VÆLG EN STØRRELSE.
En opskrift indeholder ofte flere størrelser. Disse skrives som fx S (M) L. Du vælger så din størrelse, fx Medium (M) og det vil sige du hver gang der er angivet forskellig antal masker i opskriften følger det sted der står i den første parantes. Var din størrelse L så vælger du det der står sidst. Står der fx.: "slå 10 (12) 14 masker op, vælger du 12 for størrelse medium. 

 

GARN.
I de fleste opskrifter anbefaler de et garnmærke til opskriften, det er det garn der ofte er brugt på billederne i opskriften. Bruger du andet garn så husk strikkefastheden skal være den samme og også helst garntypen. Dvs bruges der fx et uldgarn der trækker sig meget sammen (elastisk garn), kan det give et andet resultat hvis du bruger et bomuldsgarn der ikke trækker sig sammen. Især hvis der er mønster og rib kan det have betydning. Så ønsker du samme udtryk som opskriftens billeder kan det være en god ide at bruge det samme garn. Når du har strikket længe og kender flere garntyper godt kan det være nemmere at have overblik over hvilke typer garn der kan erstatte hinanden. 

 

STRIKKEFASTHED & PINDSTØRRELSE.
Vær tro mod strikkefastheden. Strikkefastheden beskriver hvor mange masker der går på 10 cm. Lav derfor en strikkeprøve på lidt over 10x10 cm og se hvor mange masker du har på 10 cm. Er din strikkefasthed ikke korrekt kan du derfor ende med noget der bliver for stort eller for småt. Når der derfor står at du fx skal bruge en pindtykkelse 3 - så skal du kun bruge pind 3 hvis du har den korrekte strikkefasthed med den pindstørrelse. Strikker du fx stramt kan det være du skal bruge tykkelse 3,5 for at opnå den korrekte strikkefasthed. 

 

FORKORTELSER.
Strikkeopsrkifter indeholder ofte en del forkortelser. En god strikkepskrift vil altid forklare sine forkortelser. Med tiden lærer du dem udenad, men i starten kan det være nødvendig at google sig lidt frem.

 

GENTAGELSER:
*-* betyder gentagelse. Gentag det der står mellem stjerner det antal gange der står før du går videre i opskriften. 

 

RET & VRANG. 
Strikketøj har næsten altid en ret- og en vrangside. Strikker du rundt på rundpind har du retsiden ud mod dig selv, og strikker du frem og tilbage har du skiftevis ret- og vrangsiden ind mod dig selv. Når du strikker glatstrik vil retsiden være den "glatte"side med retmaskerne, men strikker du fx retstrik vil ret- og vrangsiden ligne hinananden. Marker derfor fx retsiden med en maskemarkør i starten hvod du måske er i tvivl. Den første pind efter opslåning er på vrangsiden, medmindre andet nævnes. 

 

GODT AT VIDE

BÆRESTYKKER & RAGLAN
Det øverste af en bluse/cardigan kaldes bærestykke. Som udgangspunkt kan det laves på 2 forskellige måder, enten som rundt bærestykke eller med raglan. Et rundt bærestykke strikkes rundt på rundpind med udtagninger enten jævnt fordelt eller inddelt efter mønster (se fx BROMBÆRcardigan). Raglan derimod fordeler sig i 4 sømme (linjer fra skulderen til under armen) hvor der laves en udtagning/indtagning på hver side af en raglanmaske, eller flere hvis opskriften foreskriver det (Se fx HAVANAcardigan). 

 

MONTERING
Nogle opskrifter kræver montering, dvs at fx ærmerne eller knappestolpene syes på til sidst. Mange strikkere er ikke glade for at montere og jeg forsøger derfor at undgå montering i mine opskrifter. Dvs langt de fleste cardigans og bluser strikkes oppefra og ned ud i et stykke således der er minimum af montering efterfølgende. Enkelte designs vil dog kræve montering og det vil derfor ikke altid kunne undgåes. 

 

GARNNØGLER ELLER FED?
Når du køber garn kan det enten være som et færdigt nøgle eller som et fed du selv skal vinde op til et nøgle. Det kræver en garnvinde og et krydsnøgleapperat (eller et par villige hænder eller en stol). Der findes masser af gode videoer der kan hjælpe dig med at vinde dit garn op hvis det er købt som fed, men er du helt ny vil det være en god ide at starte med et færdigt nøgle. 

 

DIAGRAMMER
Mønster (både struktur og farve) vises ofte beskrevet som et diagram der skal gentages x antal gange. Det virker hurtigt lidt skræmmende, men hurtigt vil du blive glad for at det skrives som diagram og ikke som teskt da det ofte vil fylde meget mere. Et diagram er også nemmere at huske i hovedet og lære uden ad. Et diagram består af et antal kvadrater med tegn i. Hvert tegn beskriver en masketype fx ret og vrang. Så istedet for at lade dig skræmme skal du egentlig blot tage det maske for maske og gøre hvad diagrammet viser. Store diagrammer kan evt printes ud så du kan markere hvor du er nået til. Der vil altid følge en oversigt med over hvad hvilket tegn der betyder hvad.

Har du aldrig læst et diagram før så starter du som udgangspunkt nederst i højre hjørne (medmindre andet er angivet) og strikker så mod venstre. Hver række i diagrammet beskriver en pind. Så række nr 2 vil være pind nr 2. Du følger diagrammet som du strikker, dvs strikker du frem og tilbage følger du diagrammet frem og tibage, dvs pind 2 strikkes modsat, dvs venstre mod højre. Strikker du rundt strikkes alle linjer i diagrammet fra højre mod venstre. Når man viser et diagram så vises det altid hvordan mønstret vil se ud fra retsiden. Dvs når du strikker fra vrangsiden vil den maske der vises ret skulle strikkes vrang. Af og til springer diagrammerne helt hver anden pind over. Det er især hvis man strikker frem og tilbage i glatstrik med mønster og hver andne pind (vrangpinden) blot skal strikkes vrang hver gang - dette vil dog som oftest være nævnt i opskriften, men tjek altid nummeringen ud for diagrammets rækker og se om alle pinde nævnes eller det kun er hveranden. I så fald vil der stå fx pind 1, 3, 5 ,7 osv uden at nævne de andre pinde.

Ofte skal diagrammet gentages flere gange, og nogen gange er det kun dele af diagrammet der skal gentages, dette er ofte markeret med en fed markering der hvor der skal gentages. 

 


BASISTEKNIKKER

Disse teknikker er brugt i langt de fleste af mine opskrifter.

Sådan slår du masker op

Sådan strikker du ret

Sådan strikkes vrang

Sådan strikkes to ret sammen (2 r sm)

Sådan strikkes to ret i én maske (udtagning)

Sådan samles tabt maske op

Sådan lukker du af

 

ANDRE TEKNIKKER

Disse teknikker bruges i mine opskrifter samt bogen Barselsstrik:

Udtagning mod højre og venstre

Gå bagom (Harlekin mønster)

Gå foran (Harlekin mønster)

Store bobler (BOBLEcardgian)

Smock med hjælpepind

Snoning uden hjælpepind

Icord / bindebånd

VRLA (Vrang løs af)

Lille boble (fra fx Barselsstrikbogen)

Magic loop

Hækle luftmasker ( fx til trense i nakken).

 


BEGYNDERVENLIG OPSKRIFT: RETSTRIKKET KYSE

Kysen passer en nyfødt eller en dukke (ASI Leonora) med hovedomkreds på ca 34 cm. Perfekt til barselsgave eller dukkemor. Kysen er unisex og passer dermed både til drenge og piger. 

 

Materialer: Rundpind  3 og 3,5, begge ca. 60 cm (både 40 og 80 går også). 7 maskemarkører. Nål og saks. strømpepinde eller strikkemølle. Målebånd (billede 1)

Garn: Økologisk uld fra Krea Deluxe (www.kreadeluxe.dk). Der bruges under 25 gram.

Strikkefasthed: Ca 24 masker over 10 cm på pind 3,5 (målt på glatstrikket prøvelap). 

Du kan hurtigt strikke en lille strikkeprøve og se hvor mange masker du har på 10 cm ved at slå ca 30 masker op og strikke glatstrik i ca 2-3 cm. Mål derefter de midterste 10 cm hvor mange masker du har. Lige på denne her kyse gør det ikke den store forskel om du har 25-26 eller 27 masker over 10 cm, men det skal helst ikke være mere eller mindre.

 

OPSKRIFT

Slå 66 masker op på pind 3.

Strik nu 2 cm rib (billede 2) som forklaret under:

Rib: Når du strikker rib bliver det strikkede stykke elastisk. Derfor bruges det ofte som kanter i fx hals, ærmer og som her kanten på kysen. Fra retsiden vil du kunne se at retmasker ligger over retmasker, og vrangmasker ligger over vrangmasker.

1. pind (retsiden): 2 retmasker, 2 vrangmasker. Fortsæt således pinden ud. slut med 2 ret masker.
2. pind (vrangsiden): 2 vrangmasker, 2 ret over 1 retmasker. Fortsæt således pinden ud. Slut med 2 vrangmasker.
Gentag pind 1 og 2 til ribben er færdig.

Skift til pind 3,5. 

Nu skal resten af kysen strikkes i retstrik - også kaldet rillestrik. Du strikker både ret fra retsiden, og ret fra vrangsiden. Strik til hele arbejdet fra opslagskanten måler 10 cm, på den sidste pind (fra vrangsiden) laves 3 indtagninger jævnt fordelt. Dvs du laver en intagning i starten, i midten og i slutningen. Du laver en indtagning ved at strikke 2 masker ret sammen. (billede 3)

Du har nu 63 masker på pinden. Sæt nu maskemarkører hen over pinden hvor du har 9 masker mellem hver markør. (billede 4)

Der laves indtagninger på følgende måde, start på retsiden. (indtagningerne former nakken på kysen).

Tag nu ind efter følgende princip:
Pind 1 (retsiden) : *7 ret, 2 ret sammen* Gentag *-*pinden ud. 
Pind 2 (vrangside): 1 pind ret
Pind 3: *6 ret, 2 ret sammen* Gentag *-* pinden ud
Pind 4: 1 pind ret
Pind 5: *5 ret, 2 ret sammen* Gentag *-*pinden ud
Pind 6: 1 pind ret
Pind 7: *4 ret, 2 ret sammen* Gentag *-* pinden ud
Pind 8: 1 pind ret
Pind 9: *3 ret, 2 ret sammen* Gentag *-*pinden ud
Pind 10: 1 pind ret
Pind 11: *2 ret, 2 ret sammen* Gentag *-* pinden ud
Pind 12: 1 pind ret
Pind 13: *1 ret, 2 ret sammen* Gentag *-*pinden ud
Pind 14: 1 pind ret
Pind 15: Strik nu hele pinden hvor du tager alle masker sammen 2 og 2. Dvs 2 ret sammen hele pinden ud. (billede 5)

Klip snoren af med en god lang ende på ca 30 cm. Før nu snoren på en nål og igennem de sidste masker og stram til. Sy kysen sammen ned langs stykket med intagningerne og en cm forbi. Sy på vrangsiden. (billede 6)


KANT RUNDT LANGS HALSÅBNING:
Saml 46 masker op rundt langs halsåbningen på pind 3 med retsiden mod dig selv(billede 7). Du stikker pinden ind gennem kysen fra retsiden og trækker snoren med tilbage å den danner en "maske" til at strikke på fra næste pind. Strik 2 cm rib (1 ret, 1 vrang) og luk af.


BINDEBÅND:
Nu skal der laves 2 bindebånd i hver forkant. Du kan enten strikke 2 snore a 20 cm på strikkemøllen, eller på den klassiske måde på to strømpepinde.

Slå 4 masker op på strømpepind str 3 eller 3,5.
Strik de 4 masker ret. I stedet for at vende pinden, som man normalt gør, trækkes strikketøjet ned i modsatte ende og du strikker ret fra samme side igen. Snoren tvinges hver gang hen over strikketøjet på bagsiden og du vil derfor få en snor. Fortsæt til bindebåndet måler de ca 20 cm og luk de 4 masker af. (billede 8)

Enderne af båndene syes nu på i hånden for enderne af hver side af halsåbningen på vrangsiden.

Så er alle ender klar til at blive hæftet og kysen kan tages i brug. Vask efter garnets anvisning. 

 

Andre gode begynderopskrifter kan fx være VASKEkanin, min dukkegarderobe & HAVANAkyse

 

 

ORDLISTE

Ønsker du at strikke et af mine designs men ikke kan læse danske opskrifter? fortivl ej, hent dette oversættelsesskema helt gratis.

Do you wish to knit my designs but don’t know how to read danish? Don’t worry, use this translation chart for free


OPKLIPNINGSGUIDE

Hent en gratis billedguide til hvordan du klipper i strikketøjet. En metode der er rigtig smart hvis du vil undgå at strikke for meget vrang eller lave mønster i vrangmasker. 

Hent guiden her