Kom godt i gang

 

KOM GODT I GANG
Den bedste måde at lære at strikke på er lige at være indstillet på at de første par timer bruges på strik, pil op, strik, start forfra, strik, pil op, pause. Se mine basis-videoer under teknikvideoer hvor du lærer at slå op, strikke ret og vrang og lukke af. Strik disse 3 prøver, så er du godt igang:

1) Lav en prøve med retstrik (også kaldet rillestrik):
Start med at slå 25 masker op, den første løkke du laver tæller også med. Strik så ret på både vrang og retsiden - de 2 sider bliver ens så der er faktisk ikke en rigtig ret og vrang side. Strik ca. 5 cm frem og tilbage og luk af.

2) Lav en prøve med glatstrik:
Slå igen 25 masker op, strik nu ret på den ene side (bliver retsiden) og vrang på den anden (bliver vrangsiden). Strik ca. 5 cm frem og tilbage og luk af. Studér de 2 sider og se forskellen på en ret- og vrangsiden. Som du kan se ruller strikken lidt sammen, det gør den når man strikker glatstrik. Skal du fx strikke et langt halstørklæde og ikke ønsker den ruller skal du starte med retstrik som vi testede før, strik lige 2-3 cm. Du kan også strikke en rib, det gør man således:

3) Lav en prøve med rib-strik:
Når man strikker rib strikker man skiftevis ret og vrang henover pinden. Slå igen 25 masker op og strik skiftevis ret, vrang, ret henover pinden. Du vil slutte med en ret maske. På næste pind gøres det omvendt, så da du sluttede med en ret-maske starter du nu med en vrangmaske. Strik ret, vrang, ret... igen. Så strikker man ret over ret og vrang over vrang kalder man det. Prøv dig frem så giver det hurtigt mening. Laver du det forkert og kommer til at strikke ret over vrang og vrang og ret strikker du istedet det der kaldes perlestrik. 

Den hvide srikkeprøve viser på det første billede retisden med retmasker. På det næste billede vises bagiden/vrangsiden med vrangmasker. Denne prøve svarer til strikkeprøve nr 2 med glatstrik. Den lyserøde strikkeprøve viser rillestrik hvor der er strikket retmasker på begge sider (den svarer til den første strikkeprøve). 

 

GARNNØGLER ELLER FED?
Når du køber garn kan det enten være som et færdigt nøgle eller som et fed du selv skal vinde op til et nøgle. Det kræver en garnvinde og et krydsnøgleapperat (eller et par villige hænder eller en stol). Der findes masser af gode videoer der kan hjælpe dig med at vinde dit garn op hvis det er købt som fed, men er du helt ny vil det være en god ide at starte med et færdigt nøgle. På billederne herunder er det første lyserøde garn et fed, det er snoet om sig selv. På det andet billede vises en masse former for garnnøgler. De ligner ikke helt hinanden, men er alle klar til at blive strikket af. 

 

ÅH ÅH MASKEANTALLET STEMMER IKKE?
Vi kender det alle sammen, vi sidder og strikker derudad mens vi snakker, drikker kaffe ser en film osv - og pludselig stemmer maskeantallet ikke.

Hvis der er en for meget (det første billede herunder): På nogen opskrifter gør det ikke så meget. Det er fx hvis du sidder og strikker et retrillet tørklæde uden mønster, så ser man nok ikke der pludselig er en ekstra. men sidder du fx og strikker mønsterstrik, ja så skal du enten strikke baglæns eller finde ud af hvor fejlen er. Nogen gange kan man være heldig at det kan løses ved blot at strikke 2 ret sammen der hvor fejlen er sket. Men vær meget opmærksom på at mønsret passer. 

Hvis der er en maske for lidt (billede nr 2 heunder): At tabe en maske er knap så godt, den kan trevle hele vejen ned igennem strikketøjet og efterlade et hul. Prøv at se om du kan finde hvor den er tabt og saml den op igen hele vejen op gennem strikketøjet med en hæklenål. Se en video på dette under mine teknikvideoer. 

 

KNAPHULLER
Der findes en hel masse flotte knaphuller og jeg vil ikke guide dig igennem dem alle, find en masse fine variationer på fx youtube. Et godt knaphul der passer til små knapper (derfor god til børnestrik) er blot at når du når til at lave knaphullet laver du et omslag om pinden og strikker efterfølgende 2 ret sammen. Så har du et hul men samme maskantal. På pinden efterfølgende strikker du bare som angivet henover maskerne. Har du brug for et større hul kan du fx lukke 2-3 masker af og strikke videre, når du kommer om forbi igen på næste pind/omgang slår du det angivne antal masker (altså 2-3) op henover der hvor du lukkede af og strikker videre. Så har du et større hul til en større knap. Test evt. lige efter du har strikket et par pinde efter hullerne, at dine ønskede knapper kan komme igennem. 

 

ENDEHÆFTNING
Hvordan du hæfter ender afhænger lidt af hvilket garn du strikker. Almindeligt uldgarn efterlader du blot en ende på ca 10 cm som du væver ind i maskerne på bagsiden, igen findes der masser af gode videoer hvis du søger på endehæftning. Glimmergarn kræver bedre hæftning, her plejer jeg at pinde en knude på garnet og væve enden ind. Er du ikke fan af at hæfte ender kan man også strikkes enden med bagpå strikketøjet mens man strikker. 

 

MONTERING
Nogle opskrifter kræver montering, dvs at fx ærmerne eller knappestolpene syes på til sidst. Mange strikkere er ikke glade for at montere og jeg forsøger derfor at undgå montering i mine opskrifter. Dvs langt de fleste cardigans og bluser strikkes oppefra og ned ud i et stykke således der er minimum af montering efterfølgende. Enkelte designs vil dog kræve montering og det vil derfor ikke altid kunne undgåes. 

 

BÆRESTYKKER & RAGLAN
Det øverste af en bluse/cardigan kaldes bærestykke. Som udgangspunkt kan det laves på 2 forskellige måder, enten som rundt bærestykke eller med raglan. Et rundt bærestykke strikkes rundt på rundpind med udtagninger enten jævnt fordelt eller inddelt efter mønster (se fx BROMBÆRcardigan). Raglan derimod fordeler sig i 4 sømme (linjer fra skulderen til under armen) hvor der laves en langs en linje ned (eller indtagninger langs en linje op hvis du strikker nedefra og op) (Se fx HAVANAcardigan).