Garnalternativer

Kan man bruge andet garn end det der angives i opskriften? Ja det kan man sagtens, man kan dog ikke altid bare vælge det garn man har lyst til, der er nemlig nogle ting man skal være opmærksom på.

 

STRIKKEFASTHED
For at være sikker på at det du strikker får samme størrelse som det i opskriften skal strikkefastheden stemme. Dvs. strikker du en opskrift med en strikkefasthed på 22 masker i bredden over 10 cm, så skal det nye garn have samme strikkefasthed. Det er vigtigt altid at lave en strikkeprøve og tjekke at strikkefastheden er den samme. Du kan ikke gå ud fra at den pindstørrelse der står i opskriften, også gælder for dig, måske du skal et halvt nr. op eller ned for at det passer med den måde du strikker på.

Hvor meget gør en maske eller 2?
Skal din strikkefasthed være 22/10 (dvs. 22 masker i bredden over 10 cm), så gør det faktisk en stor forskel at den er 21 eller 23. En enkelt maske kan give flere centimeters forskel på fx en bluse.

 

BEREGNING AF GARNMÆNGDER
Når du vælger garn, så er løbelængden også en god indikator at holde øje med. Står løbelængden ikke i opskriften på originalgarnet så kan du finde den på nettet. Løbelængden fortæller hvor mange meter garn der er i et nøgle, ofte 50 gram. Det kan fx 200 meter garn på 50gram. Finder du et garn der fx løber 140 meter pr 50 gram, så er garnet væsentligt tykkere. Det kan stadig godt være muligt at ramme samme strikke fasthed, men udtrykket/udseendet at det færdige resultat vil muligvis være anderledes.

Løbelængden skal du også bruge når du skal finde mængden af det nye garn. Hvis der fx står du skal bruge 250 gram af originalgarnet med en løbelængde på 200m/50g, så skal du bruge væsentligt mere garn hvis det nye garn kun løber 140m/50g.

Ekspempel: I opskriften står der du skal bruge 250 gram = 5 nøgler garn af 200 meter. Dette giver 5 * 200 meter = 1000 meter garn i alt til opskriften. Du ved at den nye løbelængde på det ønskede garn er 140 meter. Dvs du skal bruge 1000m/140m = 7,1 nøgle. Dvs 8 nøgler er du nødt til at købe af dette garn.

 

GARNETS SAMMENSÆTNING:
Garnets sammensætning har en stor betydning for det færdige resultat. Undersøg derfor hvad originalgarnet består af og find evt. noget der minder op samme opbygning. Det kan fx 20% alpakka og 80% merino. Der findes mange forskellige alternativer der minder om hinanden i forskellige prisgrupper. Om dyre garner altid er er bedre end de billigere vil jeg ikke udtale mig om, men der er ofte noget om det. De kan holde bedre på faconen og de kan være produceret bedre for dyr/miljø. Men jeg er sikkert på der også findes gode billige alternativer – tag evt. et kig forbi instagram-profilen Skaberglæde der har testet mange garntyper af og sammenligner forskellige kvaliteter.

Men hvad nu hvis man ikke kan tåle fx uld, kan man så bare finde et bomuldsgarn og strikke i det hvis strikkefastheden passer? På den ene side ja, men så alligevel ikke. Er trøjen fx strikket i en meget elastisk merino der trækker sig sammen i fx rib og mønster vil det blive noget mere slasket i en bomuld der ikke er elastisk. De forskellige garntyper opfører sig nemlig forskelligt, og vil man gerne opnå samme udtryk skal det garn man vælger gerne nogenlunde have de samme egenskaber. Men har du fx fundet en lækker cardigan af uld og mohair, men ikke kan lide mohair, så vil du godt kunne strikke den i en uld der minder om den uld der bruges uden en følgetråd så længe strikkefastheden er ok. Den får et andet og mindre ”loddent” og uldent udtryk, men det kan jo godt være det du ønsker.

Bemærk at mange siger at uld kradser og forældre siger deres børn ikke kan lide uld – måske det er fordi der strikkes i et uldgarn der kradser, for det gør alt uld bestemt ikke. Jeg tør næsten love dig for at vælger du en blød merinould, vil ingen synes det kradser. Så måske du kan bruge et lækkert merino-garn som alternativ. Vælger du et superwashed garn (smagssag) så vil det også kunne vaskes i maskinen sammen med alt dit andet tøj og er ikke mere bøvlet for den travle familie. Jeg vasker nu også ikke-superwashed i maskinen uden problemer, men man skal være lidt mere på vagt for at det ikke skal filte.

 

HVILKET GARN KAN ERSTATTE HVAD?
Dette kræver et godt kendskab til mange garntyper, det har jeg ikke. Måske du kan stoppe forbi din lokale garnbutik og få råd og vejledning om de forskellige garntyper.

Jeg kommer dog her med lidt eksempler hvor jeg selv godt vil turde skifte imellem disse garner, de forskellige garner kan dog have forskellige egenskaber og du vil muligvis få et lidt andet udtryk end opskriftens version. Men størrelsen burde være den samme. Bemærk jeg ikke altid angiver en præcis strikkefasthed. Strikkefastheden vil altid afhænge af dig og hvor stramt du strikker og hvilke pinde du bruger. Har du lavet en strikkeprøve fx og ligger på 27 masker, men gerne vil ligge på 28, så kan du enten prøve en lidt tyndere pind (dvs gå et halvt nr ned) eller prøve en pind i andet materiale. Det kan godt give en forskel på 1-2 masker om du strikker med træ- eller metalpinde - måske du holder strammere eller løsere på en af dem. 

 

Blød elastisk uld (ofte merino eller lign):

Strikkefasthed ca. 27-28/10 (lav altid din egen test med en strikkeprøve):

-        Falkland Merino fra Knitwedo

-        Sunday fra Sandnes

-        Yaku fra Camarose

-        Sommeruld fra Camarose (Uld/bomuld - ikke så elastisk som yakuen)

-        Merino fra Knitting for Olive

-        Cotton Merino fra Knitting for Olive (uld/bomuld - ikke så elastisk som Merinoen)

-        Anina fra Filcolana

-        Arwetta fra Filcolana

-        Merino 200 bebe fra Lang Yarns

-        Merino 150 fra Lang Yarns

-        Lille Lerke fra Dale (uld/bomuld)

-        Tynn Merinoull fra Sandnes

 

Strikkefasthed ca. 26/10 (lav altid din egen test med en strikkeprøve):

-        Wool 1 fra Krea Deluxe

-        Anina fra Filcolana

-        Lille Lerke fra Dale (uld/bomuld)

-        All Day fra Gepard garn

-        Selba fra BC garn (uld/bomuld)

 -       Esther fra Permin (uld/bomuld)

 

Strikkefasthed ca. 22/10 (lav altid din egen test med en strikkeprøve):

-        Pernilla fra Filcolana

-        Merinoull fra Sandnes

-        Perfect fra Sandnes

-        Merino 120 fra Lang yarns

 -       Palino fra Hjertegarn

-        Duo fra Sandness (uld/bomuld)

 

Garn med Alpakka (ofte en blanding af uld og alpakka):

Strikkefasthed ca. 20-22/10 (lav altid din egen test med en strikkeprøve):

-        Aymara fra Lang Yarns (alpakka+uld) (20-22/10)

-        Lima fra Drops (alpakka + uld) (21/10)

-        Puna fra Drops (alpakka) (21-22/10)

-        Alpakka fra sandnes (alpakka ) (21-22/10)

-        Tre Seta fra Lana Grossa (merino, Silke, alpakka) ( 20-22/10)

-        Alpaca Storm fra Viking of Norway (alpakka, uld, nylon) (22/10)

 

Silk Mohair garn:
I mohairgarn kigger jeg ikke på strikkefastheden men løbelængden. De fleste garner kan tages med som følgetråd på kryds og tværs, men lav altid en strikkeprøve. Strikker du fx min SILKY_blouse hvor blusen består af kun 2 tråde silkmohair, så skal du finde noget af samme tykkelse, dvs løbelængde. Se forslag på mohair-garner herunder der kan erstatte hinanden. Bemærk der stadig er forskelle i sammensætningen og hvor meget silke de fx indeholder. Nogle vil også fælde mere end andre.

 

Mohair med samme løbelængde (bemærk forskellen i sammensætning af silke og mohair):

-        Deluxe Silk Mohair fra Krea Deluxe (20 g = 240 m, hvilket vil svare til 25 g = 300 m )

-        Lace fra Lang yarn (25 g = 310 m)

 

Mohair med samme løbelængde (bemærk forskellen i sammensætning af silke og mohair):

-        Tilia fra Filcolana (25 g = 210 m)

-        Mohair fra Isager (25 g = 212 m)

-        Mohair by canard (25 g = 210 m)

-        Kid-Silk fra Drops (25 g = 200 m)

-        Silk Mohair fra Isager (25 g = 212 m)

 

Strømpegarn:

Strikkefasthed 28-32/10 (lav altid din egen test med en strikkeprøve):

-        Arwetta fra Filcolana (50 g = 210 m)

-        Jawoll fra Lang yarn (50 g = 210 m)

 -       Unicorn fra Hibii (100 g = 400 m)

 -       Nordlys fra Viking Garn (100 g = 350 m)

 -       Bio Organic Sock  fra Knitwedo (50 g =200 m)

 

 

Sammensætning af Uldgarn + silkmohair

Strikkefasthed 21/10. Du vil kunne mix og matche mellem ulden og mohairen, men husk strikkeprøve. :

-        wool 1 fra Krea Deluxe + Deluxe silk mohair fra Krea Deluxe

-        arwetta fra Filcolana + Tilia fra Filcolana

-        Sunday fra Sandnes + Silk mohair fra Isager

-        Jawoll fra Lang yarn + Lace fra Lang yarn

 

FÅ MERE HJÆLP:

Står du med en opskrift og gerne vil finde et godt garnalternativ, så vil jeg anbefale dig enten at hoppe forbi den lokale garnbutik og få råd, eller fx se dig om på instagram. Har det du strikker et Hashtag (#)? Det har mine opskrifter fx altid, så kan du via hashtagget finde en masse eksempler på andre der har strikket nøjagtig den samme opskrift og måske blive inspireret af deres garnvalg. De fleste vil sikkert meget gerne svare på hvad de har strikket af hvis du spørger til et billede hvor du kan lide farverne/udtrykket 😊

Og husk Skaberglæde på instagram har testet mange garnalternativer :)