Tag gode billeder

HVORFOR ER FLOTTE BILLEDER VIGTIGT?

Ønsker du at vise dit strik frem på instagram så er det vigtigt med flotte billeder af flere årsager:

  1. Instagram handler om billeder og 100% billeder. Det er nærmest det eneste vigtige på instagram (okay spørger du instagram eksperterne så er det langt fra det eneste vigtigste, der er jo også de rigtige hashtags mm…) MEN billeder er vigtige. De skal fange dine følgeres interesse på under et sekund og ellers er de væk. I den moderne scrolle-verden vi lever i, er der fart på, og det er vigtigt dine billeder får følgeren til lige at pause ved dit billede. Måske er du heldig at opnå et Like og måske endnu heldigere at de også læser din tekst.
  1. Dine billeder er dit ”brand”. Det er sådan du sælger dig selv udadtil på instagram, din blog, facebook mm. og det er uanset om du er designeren der gerne vil fange folk opmærksomhed på dine designs eller om du er en strikker der gerne vil vise frem og få flere følgere. Kender du de billeder når du scroller ned igennem instagram hvor du bare ud fra billedet kan se hvem der har lagt det op uden at læse navnet? Det er branding af dig selv at have en genkendelig stil. Et godt billede er ligesom et godt cover på en bog – det er det der fanger interessen hos brugeren. Du har bare ikke muligheden for at skrive dit navn på hver dit billede ligesom forfatteren kan på bøgerne, og derfor er det vigtigt at dine billeder signalerer præcis det de skal og hvem du er, så kan dine følgere alligevel måske genkende netop ”dine bøger” på hylden blandt alle de mange andre.
  1. Ønsker du at bruge dig selv som reklame? Vil du gerne indgå samarbejdsaftaler med forskellige firmaer inden for fx garn, strikkeudstyr og lign. Så er gode billeder en god måde at vise du er seriøst omkring dig og din profil og forstår at brande deres produkter på flotteste vis. Og det hele hænger i sidste ende sammen, gode billeder skaber flere følgere der skaber bedre mulighed for gode samarbejdsaftaler.

 

Når du tager dine billeder, er det også vigtigt at tænke hvem du gerne vil fange med billedet. Hvem er din målgruppe? Hvordan fanger du dem bedst? Og hvordan får du samtidig kombineret det med din egen stil? Er du designer skal du især tænke over dette så du når bedst muligt ud til potentielle kunder.

Måske er vi kvinder mere til det lyse og lette udtryk i billeder, hvor herrestrik måske skal vises lidt mere rustikt for at fange den målgruppe? Romantiske designs kræver måske mere et blødt og mat lys hvor moderne strik godt kan klare lidt mere kontrast? Det er ikke sikkert det netop er sådan din målgruppe er skruet sammen, men det kan være lidt værd at tænke over når man tager billederne. Man kan selvfølgelig også indimellem lege lidt med målgrupper og stil og med vilje ryste posen lidt – det er vigtigt man ikke altid følger ”normen” men også lader sig inspirere og gribe ideer – også selvom de ikke altid virker efter hensigten.

Jeg havde fx selv en periode hvor jeg fotograferede babytøj på sorte baggrunde. For mig var det en god kontrast til alle de hvide baggrunde man så rundt omkring på daværende tidspunkt. Men efter noget tid kunne jeg også mærke at babytøjet og den sorte lidt dystre stil måske ikke passede sammen i længden.

 

Men selvom det ikke var en stil jeg holdt ved længe, var det sjovt at fotografere og med til at udvikle mig. Så frygt ikke at prøve noget nyt. Nogen går meget op i at deres instagram feed er perfekt og har et bestemt udtryk hele vejen ned igennem når man scroller ned igennem, og det er også flot, men ikke noget jeg selv kan overholde til punkt og prikke fordi jeg hele tiden lader mig inspirere, udvikler mig og ændrer mig. For mig er det vigtigst at hvert enkelt billede udstråler netop det jeg vil med billedet, og så kommer det der med at passe helt ind i feedet i anden række.

 

DIT FEED

Dit feed på instagram vil sige din profilside med alle dine billeder. Inden du går videre, er det en god ide at overveje hvilket signal dit feed skal sende. Måske er det sort/hvide billeder, måske er det billeder der altid er redigeret på samme måde, farvefulde billeder, kontrastfulde billeder, flatlays eller måske kan du egentlig godt lide det ser lidt tilfældigt ud, mens stadig passer sammen? Uanset hvad kan det være en god ide at have en plan. Mit feed skifter lidt som mit humør. Indimellem er det stramt og ensartet – andre gange får det lov at skeje lidt ud. Og sådan kan jeg faktisk godt lide det. Men hvad fanger dig? Og hvor meget tid har du? og kan du overhovedet overholde et fast feed? Uanset hvad er her et par fifs til hvis du ønsker et strammere look på dit feed.

-        Redigering af dine billeder. Rediger dine billeder på samme måde hver gang. Her er de alle redigeret lyse med god kontrast. Baggrunden er lys hvilket hjælper til at binde billederne sammen.

 

-        Genbrug af tilbehør (props). Lad det samme tilbehør indgå på flere billeder. Det skaber en ro ned over feedet - og det er alt for dyrt at købe nyt tilbehør hver gang du lægger et billede på. Invester i godt tilbehør der matcher den stil du gerne vil have - og som selvfølgelig passer til strikketøjet og baggrund. Her har jeg ladet læderprodukter gå igen. Det er mit strikketilbehør jeg bruger hver eneste dag, og det giver derfor for mig rigtig god mening at have det med på billederne. Det er ikke bare props til pynt, men ting jeg holder af, bruger emget og kan anbefale. Men det er selvfølgelig også helt fint at have nogle enkelte ting med på billederne bare for billedet skyld - det gør jeg også selv af og til. 

 

-        Planlæg dit feed. Der findes flere apps der kan hjælpe dig med at planlægge dit feed. Fx ser det mega godt ud når flere af billederne giver en sammenhæng – men det kræver at du hver gang poster måske 2-3 billeder af gangen for at dit feed ikke rykker sig og ikke længere passer sammen. Så afgør med dig selv om det er noget for dig. Jeg synes det er flot, men ikke noget jeg selv kan overholde. 

 

 

PROPS (TILBEHØR)

Props er alt det tilbehør og de rekvisitter du har med på billederne udover det garn/strikketøj du egentlig gerne vil vise. Rekvisitter kan ændre billedet fuldstændigt og være med til at skabe den stemning du gerne vil have i billedet. Det kan være du ønsker et helt enkelt billede, så skal du undgå for mange props eller måske er du vild med props og den levende stemning det skaber.

Få props:
- enkelt stemning
- let udtryk
- fokus på strikketøjet

Ønsker du det lette og enkle udtryk med fokus på strikketøjet kræver det ikke meget mere end end en god baggrund og strikketøjet. Jeg synes disse billeder er stærke i formidlingen, der er ingen tvivl om hvad du vil fremvise, og de er gode til at fange opmærksomheden hos den travle følger der ikke kan overskue billeder hvor de ikke ved hvad de skal se efter. Er du til det enkle udtryk kan du sagtens lege alligevel. Du kan variere størrelsen af motivet, måske er du zoomet helt ud og viser helheden af din strik, måske er du zoomet ind og viser detaljer? Flatlays er rigtig gode til det enkle udtryk. Dvs. du placerer dit strikketøj på din baggrund på gulvet og tager billedet lige oppe fra. Stil dig på en stol eller skammel (når børnene ikke kigger stiller jeg mig endda på bordet indimellem for at komme langt nok væk), så du kan komme ind over strikketøjet og have fokus det rigtige sted. Når du tager enkle billeder er det næsten endnu vigtigere at det er helt skarpt og med fokus det rigtige sted.

 

 

Mange props:
- levende billede
- Giver følelse af ”virkelighed” og kan være med til at fjerne følelsen af opstillethed, på trods af det egentlig ofte er meget mere opstillet.
- Kræver en del komposition i billedet for ikke at virke rodet og samtidig give strikketøjet den rigtige opmærksomhed.

Et billede med mange props larmer lidt mere. Det kan være flatlays som beskrevet før med mange rekvisitter, men det kan også være et billede af dit arbejdsbord hvor dit strikketøj står sammen med kaffekoppen, dit pindeetui, garnprøver osv. Her er kunsten at få det til at se rodet ud, uden at virke rodet? Gir det mening? Selv de billeder der ofte virker mest autentiske, er opstillede. Her kan det være måden rekvisitterne er opstillet på der skaber en ro, det kan være farverne der spiller godt sammen eller det kan være en redigering der er lys og enkel, der gør at de mange ting virker afbalanceret. Så når du stiller props på dit bord eller baggrund, så skal det slet ikke være tilfældigt selvom det kan virke sådan. For nogle der er gode til kompositioner, kan de nærmest mærke hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer. For andre giver det slet ikke sig selv. Er du en af dem så udforsk udforsk udforsk. Se på en masse af denne slags billeder og find ud af hvorfor billedet tiltaler dig og se om du kan aflure hvorfor det virker godt. Et par gode råd:

-        Sørg for nogle af tingene går ud af billedet. Dvs du måske kun ser dem halvt. Alt behøver ikke proppes ind på billedet. Det giver illusionen af billedet ikke er opstillet men bare lige er taget helt tilfældigt. Man kan sagtens kombinere grafisk stramt udtryk og mange props, det er en stil jeg selv ynder at bruge. Her er der ingen tvivl om billedet er opstillet og ikke bare lige taget ud over mit arbejdsbord. Jeg leger med linjer i billedet.

 

-        Størrelsesforhold. Prøv at fordele ”vægten” i billedet. Man kan nemt have tendens til at forsøge at placere ting jævnt i billedet. Men har du fx 3 props så prøv at stille 2 sammen og en for sig selv, det giver et mere levende udtryk. Har du kun en enkelt ting, så placer den i et hjørne istedet for midten. Måske du kan huske sådan noget med det gyldne snit tilbage fra billedkunst i skolen? 

 

 

BILLEDKVALITETEN

Betyder det virkelig noget om dine billeder er taget med et godt kamera? JA! Billedkvaliteten er super vigtig. I dag er der efterhånden rigtig gode kameraer i telefonerne, så du behøver nødvendigvis ikke gå ud og investere i et dyrt spejlrefleks. Til mine billeder bruger jeg oftest mit Canon 6D. Kameraet koster ca 10.000 + afhængig af valgte objektiver. Men har du en god telefon kan du også sagtens bruge kameraet der. 

 

REDIGERING AF BILLEDER

Der findes flere gode redigeringsprogrammer til billeder som fx photoshop og lightroom. Jeg bruger af og til photoshop, men ofte redigerer jeg faktisk mine billeder direkte i instagram. 

Jeg ændrer ofte på:

- Lysstyrken (ofte skal den sættes lidt op).
- Så sætter jeg mere kontrast på
- Jeg fjerner måske lidt varme i billedet (eller tilsætter hvis noget læder skal træde flot frem). 
- Justerer lidt på "fremhævelse".
- Tilføjer evt lidt vignet
- Sætter skarpheden lidt op. 

Men find gerne din egen stil og rediger derefter. Der findes også en del filters som også er gode. Det er nemt og hurtigt.